G-5HQRNHEWSG Srebrenitsa’nın Canlı Tarihi 111 Yaşında Vefat Etti – Bosnaklar1.com

Srebrenitsa’nın Canlı Tarihi 111 Yaşında Vefat Etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Bosna Hersek ile ticaret hacmimizi 1 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz
Mart 16, 2021
Bosna Hersek’te Pandemi, Hafız Sayısını Artırdı
Mart 19, 2021

Srebrenitsa’nın Canlı Tarihi 111 Yaşında Vefat Etti

Bosna Hersek’in en yaşlı insanı olan 1910 doğumlu Srebrenitsalı Muşka Porobiç, 12 Mart Cuma günü 111 yaşında hayata veda etti.
28 Kasım 1910 doğumlu olan ve 111 senelik hayatında üç savaş gören Muşka Nine, Bosna Hersek’te Avusturya-Macaristan’ın hakim olduğu dönemde doğdu. Çocukluğunda 1. Dünya Savaşı, gençliğinde 2. Dünya Savaşı ve ihtiyarlığında da Bosna Savaşı’nı yaşayan Muşka Nine, Srebrenitsa Soykırımı sırasında oğulları Hayrudin ve Fuad ile eşi Nazif’in yanı sıra toplam 24 akrabasını kaybetti.

Soykırımın ardından Tuzla’ya giden ve burada iki yıl boyunca mülteci kampında kalan Muşka Nine, daha sonra 13 yıl boyunca hiçbir ücret talep etmeden gelini ve torunlarıyla birlikte kendisini ağırlayan Milenko Perkiç’in evinde kaldı.

Hayatının son dönemini Srebrenitsa şehidi olan küçük oğlunun eşi ve torunu ile birlikte geçiren Muşka Nine, 14 Mart Pazar günü Srebrenitsa’da toprağa verildi.

Bosna Hersek’in yaşayan en yaşlı insanı unvanını elinde bulunduran ve Srebrenitsa’nın canlı tarihi olarak anılan Muşka Nine, sığınmacı olarak iki yıl yaşadıktan sonra tanımadıkları bir Bosnalı Sırp’ın kendisine sahip çıkışını şu ifadelerle anlatmıştı; “Ayaklarımda derman kalmayıp yere yığıldığımda artık vaktimin dolduğunu ve öleceğimi düşündüm. Fakat Milenko buna izin vermedi. Kendi annesiymişim gibi beni taşıdı ve bir buçuk ay sonra tekrar ayağa kalkabildim. Emekli maaşımdan artırıp kimsenin yardımı olmadan gelinim Sevda ve torunum Ramiz ile başımızın üstüne bir çatı edinmeyi başardım. Artık oğullarımın yanına gidebilirim. Çocukları doğru yoldalar ve başlarının üzerinde bir çatıları var.”

Zambak.ba


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /eski-data/bosnaklar1/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 278
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir