G-5HQRNHEWSG TARİHTE BUGÜN: Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti – Bosnaklar1.com

TARİHTE BUGÜN: Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti

“Acil karaciğer donörü aranıyor” paylaşımına dikkat!
Şubat 28, 2018
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aliya’nın kendisine vasiyetini açıkladı
Mart 1, 2018

TARİHTE BUGÜN: Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti

BOSNA-HERSEK UCLU CUMHURBASKANLIGI KONSEYI UYESI VE ULKENIN ILK CUMHURBASKANI MERHUM ALIYA IZZETBEGOVIC'IN OGLU BAKIR IZZETBEGOVIC, BABASININ COK OZEL FOTOGRAFLARINI VEFATININ 8. YIL DONUMUNDE AA ILE PAYLASTI. ALIYA IZZETBEGOVIC, BOSNA-HERSEK ORDUSUNUN TORENLERINDE. (ANADOLU AJANSI) (20111019)

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; TBMM-Afganistan Dostluk Antlaşması, Üsküdar vapurunun batması, Bosna-Hersek’in bağımsızlığı, 1 Mart Tezkeresinin TBMM’de reddedilmesi var…
Dünya Bülteni | Tarih Dosyası

GÜNÜN OLAYI

Bosna-Hersek Bağımsızlığını İlan Etti (1992)

Yugoslavya’nın dağılması üzerine Bosna-Hersek bağımsızlık referandumu sonrası 1 Mart 1992’de bağımsızlığını ilan etti. Ancak burayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Sırpların bu bağımsızlığa tepkisi Bosna-Hersek’e saldırarak işgal girişiminde bulunmaları oldu.

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

Napolyon’a Karşı Savaşa Devam Kararı Alındı (1814)

Avrupa’da Napolyon’a karşı oluşturulan koalisyon devletleri Napolyon’dan 1792 sınırlarına geri çekilmesini istediler. Napolyon’un bu teklifi reddetmesi üzerine Rusya, Avusturya, Prusya ve İngiltere’den oluşan koalisyon devletleri 1 Mart 1814’te Kuzey Fransa’da bir araya gelerek Napolyon 1792’de ki sınırlara çekilinceye kadar savaşa devam kararı aldılar.

TBMM Uluslararası Alanda İlk İttifak Antlaşmasını İmzaladı (1921)

Türkiye Büyük Millet meclisi ile birkaç yıl önce bağımsız olmuş Afganistan arasında 1 Mart 1921’de dostluk antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile taraflar imkanlar ölçüsünde birbirlerine yardımcı olmayı taahhüt ediyorlardı. Afganistan Türkiye’den öğretmen ve subay istiyordu.

Japonya Yanlısı Bir Mançurya Devleti Kuruldu (1932)

Mançurya’da ki mevcut hükümetin Japonya’ya tavır alması Japonları harekete geçirdi. Japonlar kendilerine ait bişr demiryolunun bombalanmasını gerekçe göstererek Mançurya’yı işgal ettiler. Japon taraftarı Mançuryalı liderler 1 Mart 1932’de başkent Mukden’de bağımsız Mançurya hükümetinin kurulduğunu ilan ettiler.

Türbelerin Ziyaretine İzin Verildi (1950)

Tekke, Zaviye ve türbelerin kapatılması hakkındaki kanun 1925 yılında kabul edilmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 1 Mart 1950 tarihinde kabul edilen 5566 sayılı kanun ile bu kanunda değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre Sanat değeri taşıyan ve Türk büyüklerine ait türbelerin ziyaret edilmesine izin verildi.

Öğrencileri Taşıyan Üsküdar Vapuru Battı (1958)

Karamürsel ve Gölcüklü gençler lise eğitimi için İzmit’e gidiyorlardı. Hafta sonu Üsküdar vapuru ile ailelerinin yanına dönmekte olan öğrenciler Gölcük önlerinde şiddetli fırtınaya yakalandılar. Üsküdar vapuru 1 Mart 1958’deki bu şiddetli fırtına sonucu battı. Vapurda bulunanlardan üç yüze yakını boğularak öldü.

1 Mart Tezkeresi TBMM’de Reddedildi (2003)

Irak krizi konusunda hükümet tarafından ABD’nin isteği doğrultusunda 25 Şubat 2003’de TBMM’ye sunulan ve tam adı “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması için Hükümet’e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi” olan tezkere 1 Mart 2003 tarihinde TBMM’de yapılan oylamada reddedildi. Bu ABD’nin Irak operasyonunda hiçbir şekilde Türkiye’den yararlanamayacağı anlamına geliyordu.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1921. Mehmet Akif’in (Ersoy) ‘’İstiklal Marşı’’, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından Meclis’te ilk kez okundu.

1923. Mustafa Kemal Paşa, TBMM’nin yeni çalışma dönemini açtı. Mustafa Kemal’in açış konuşmasını Meclis’te dinleyiciler balkonundan izleyen Latife Hanım, Meclis’e gelen ilk kadın oldu.

1925. Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi kurularak, AA şirket statüsüne kavuştu. Ahmet Ağaoğlu, AA’nın ilk Yönetim Kurulu Başkanı, Alaeddin Bey ilk Genel Müdürü oldu.

1926. 1889 İtalyan Zanardelli yasası esas alınarak hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu, TBMM’de kabul edildi.

1935. TBMM 5. Dönem çalışmalarına başladı. Atatürk, 4. kez Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM’de ilk kez 18 kadın milletvekili yer aldı.

1968. Milli Bakiye usulünü kaldıran yeni Seçim Kanunu TBMM’de kabul edildi.

1978. Adnan Menderes’in oğlu, Adalet Partisi Aydın Milletvekili Mutlu Menderes trafik kazası sonucu öldü.

1990. İlk özel TV kanalı Magic Box, Eutelsat F 5 uydusundan test sinyali yayınlamaya başladı.

1992. İstanbul Kuledibi’ndeki Neve Şalom Sinagogu’na bombalı saldırıda bulunuldu.

1997. İstenmeyen adam ilan edilen İran’ın Erzurum Başkonsolosu Said Zare ülkesine geri döndü. İran’da misilleme olarak Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Osman Korutürk ile Urumiye Başkonsolosu Ufuk Özsancak’ı istenmeyen adam ilan etti.

2005. Türkler: Bir İmparatorluğun Mimarları ve Mimar Sinan’ın Dehası adlı fotoğraf sergisi Londra’da açıldı.

2006. İngilizce Wikipedia, Jordanhill railway station maddesiyle bir milyonuncu maddeye erişti.

2007. Danıştay 2. Daire üyelerine yönelik saldırıyla ilgili davada, savcı, olayın faili Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu için anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmak için silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçundan 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Kaynak : http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=199701


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /eski-data/bosnaklar1/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 278
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir