G-5HQRNHEWSG Bosna Hersek Gecesi Etkinliği Gerçekleştirildi – Bosnaklar1.com

Bosna Hersek Gecesi Etkinliği Gerçekleştirildi

Bosna’nın itiraz ettiği “tartışmalı köprü” için imzalar atıldı
Nisan 27, 2018
“Bosna Hersek’te büyük bir potansiyel ve yatırım fırsatı bulunuyor”
Nisan 27, 2018

Bosna Hersek Gecesi Etkinliği Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve Saraybosna Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Latiç’in konuşmacı olarak, Balkan müziğinde Ülkemizin tanınmış isimlerinden Akordeon ustası Muammer Ketencioğlu ile Balkan Trio’nun ise Sevdalinka Dinletisi için yer aldığı “Bosna Hersek Gecesi” etkinliği 19 Nisan 2018 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, Üniversitemiz Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Medical Park İSÜ Gaziosmanpaşa Üroloji Bölümü Hekimi Prof. Dr. Adem Fazlıoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Balkan Araştırma Enstitüsü Öğr. Gör. Enes Turbic, Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hakan Çalışkan ile akademisyenler, STK temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türk ve Boşnakların kardeş milletler olarak tarihte omuz omuza durduğunu ve bu kardeşlik ile akrabalık bağlarının artarak devam ettirilmesi gerektiğini ifade ederek “Trakya Üniversitesini diğer üniversitelerden ayıran en büyük ve en önemli nitelik, Balkan Üniversitesi olma yolunda gösterdiği çabalardır. Her zaman Balkanlar için daha fazla ne yapılabilir düşüncesiyle hareket eden Trakya Üniversitesinin bünyesinde Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü mevcuttur. Ülkemizde Boşnakça eğitim veren tek yükseköğretim kurumu Trakya Üniversitesidir. Huzur, barış ve kardeşliğin egemen olduğu bir coğrafya hedefi ile Trakya Üniversitesi olarak çalışmaya ve çabalamaya devam edeceğiz. Üniversitelerin bu manada önemli bir güç olduğunu ve üzerlerine birtakım sorumluluklar düştüğünü bilerek hareket ediyoruz. Gecede aramızda konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Bosna’nın efsanevi lideri Aliya İzzetbegoviç’e yakınlığı ve pek çok alanda yetkinliği ile tanınan önemli bir kişi. Aliya İzzetbegoviç’i en yakından tanımak isteyenler için önemli bir imkan olduğunu düşünüyorum. Kendilerini Üniversitemizde görmekten mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Ayrıca Balkan Müziği’nin önemli ismi Muammer Ketencioğlu ile Balkan Trio, Sevdalinka dinletileri için aramızdalar. Gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve değerli katılımcılara teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmalarının ardından Prof. Dr. Cemalettin Latiç’in özgeçmişi okunarak katılımcılar bilgilendirildi. Özgeçmişinin okunmasının ardından konuşan ve Bosna’nın Milli Şairi olmakla birlikte Bilge Kral Aliya’nın arkadaşı olarak anılan Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Türkiye, tüm dünyada Bosna’ya en fazla sevgi veren ve saygı duyan ülke olmuştur diyerek “Dünya üzerinde birbirine saygı ve sevgi hissi duyan pek çok millet vardır ancak bunun en kuvvetli örneğini Türk ve Boşnak milletler arasında görürüz.” dedi. Bu iki millet arasında var olan ilişkinin nasıl geliştiğine ve tarihsel bağlarına da değinen Prof. Dr. Cemalettin Latiç, “Bu sevgi ve saygı, burada doğup büyüyen önemli bir şahsiyet olan Fatih’ten kaynaklanıyor. Fatih Bosna’ya gelince ve orayı fethedince 36 bin aile aynı anda İslamiyet’i kabul etmiştir. Fatih, Akşemseddin ile birlikte Bosna’ya geldiğinde ‘Allah’ım burası nasıl güzel bir yer, kıyamet gününe kadar burada İslamiyet’i baki kıl.’ şeklinde dua etmiş ve halkıma kendisinden ne istediklerini sormuştur. Halkım bu soru karşısında ne altını, ne gümüşü ne de parayı tercih etmiş; yalnızca ülkelerinin geleceği çocuklarının İstanbul’da öğrenim görmelerini istemişler, Fatih’in de bunu kabul etmesiyle iki millet arasında ilişkiler başlamıştır. Bosna, Osmanlı Sarayı’na çok sayıda derviş, vezir ve şair vermiştir. Novi Pazar’dan Adriyatik’e ulaşan büyük paşalarımız vardı. Bu coğrafyalarda %75 civarında Boşnaklar yaşamakta idi. Bizim bağımız sadece ortak bir tarihi paylaşıyor olmamızdan kaynaklı değil. Biz gerçekten akrabayız ve Fatih Sultan Mehmet bizim büyük babamızdır. Bugün de Türkiye’de yaşayan Boşnaklar, Bosna’da yaşayan Türkler var ve iki millet arasında günümüze kadar pek çok ilişki tesis edildi. Osmanlı, beş yüz yıl Bosna topraklarında kaldığı için İstanbul yüzyıllarca bizim de başkentimizdi. Bizler hem ortak tarihi paylaşıyor hem de aynı Allah’a inanıyoruz. Bosna Hersek Türk mirasıdır. Bütün söylemlere rağmen Bosna’da çoğunlukta Boşnaklar yaşamakta. Bosna-Hersek tarihte Balkanlar’ın en büyük milletlerinden biri olmakla birlikte bugün çok zor durumda. Allah tarafından gönderilen Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç olmasaydı Boşnaklar bugün Bosna’da olmayacaktı. Aliya, burada olsa benim hakkımda konuşma, çünkü asıl olan ben değil, Bosna’dır, derdi. Türkiye ile ilişkilerimizi ve kardeşliğimizi çok önemsiyoruz. Bosna’da yaşayan Sırpların Sırbistanı, Hırvatların Hırvatistan’ı var. Bizim ise büyük Türkiyemiz ve Sancak’ımız var. Biz böyle bir medeniyetten geliyoruz. Türkler bizden ve Rumeli’den hiç gitmeyecek; 500 yıl değil, 1000 yıl değil hep kalacaklar. Bosna’yı hiç aklınızdan çıkarmayın.” dedi.

Prof. Dr. Cemalettin Latiç’in konuşmalarının ardından Muammer Ketencioğlu ile Balkan Trio birbirinden güzel parçaları katılımcılar için seslendirdi. Akardeonist Muammer Ketencioğlu’na Şule Kocaman Saraç ve Selda Koçak Uzuntaş’ın eşlik ettiği konserde “Bosanski Tres (ENST)”, “Coban Tjera Ovcice”, “Kraj Potoka Bistra Voda”, “Sinoc Ja İ Moja Kona”, “Ko Ti Kupi, Hajod Kako Je Banja Luka”, “U Popove Stojne Bijelo Lice Kazu”, “Zumro Moja”, “Lijepi Li Su”, “Anterija”, “Sitna Knjiga Na Zalosti”, “Zaplakala Stara Majka Cafer Begova”, “Nema Ljepse Tsure”, “Sarajcice Hajde Moj”, “Oj Coko Coko Crno Oko” eserleri seslendirildi. Konser katılımcılar tarafından yoğun ilgi ve beğeni ile karşılandı.

Konser sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Rektör Yardımcımız Cem Uzun tarafından Prof. Dr. Cemalettin Latiç ile Muammer Ketencioğlu, Şule Kocaman Saraç ve Selda Koçak Uzuntaş’a hediyeleri takdim edildi.

Kaynak : TRAKYA ÜNİVERSİTESİ https://www.trakya.edu.tr/news/bosna-hersek-gecesi-etkinligi-gerceklestirildi


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /eski-data/bosnaklar1/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 278
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir