G-5HQRNHEWSG En hüzünlü Balkan: Mostar – Bosnaklar1.com
Spor Bakanı Bak: Kupada E-Bilet uygulamasına geçeceğiz
Ağustos 10, 2017
​Çanakkale AFAD Boşnak Öğrencileri Ağırladı
Ağustos 11, 2017

En hüzünlü Balkan: Mostar

Bosna Hersek’in turistik şehri Mostar, tarihi ve doğal güzellikleri ile büyük bir öneme sahip olsa da ufak bir yer. Günübirlik gezi ile her yeri görmeniz mümkün

Bosna-Hersek’in Neretva kıyısındaki, dünyaca ünlü köprüsü ile bilinen Mostar kenti, ülkenin en önemli turistik şehirleri arasında yer alıyor. Osmanlılardan kalma mimarisi ile dikkat çeken şehir, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Mostar, yıllardır görmek istediğim şehirler arasındaydı. Bu yıl kaçamak yaparak bu güzel kenti görme şansı yakaladım. Mostar’ı gezerken hüzünlü bir şehir ile karşılaştım; sokakları çok sessizdi. Sakin binaların duvarlarında hâlâ kurşun izleri duruyordu. Mostar, Bosna Hersek Savaşı’nın ağır yükünü yıllar geçse de üzerinden atamamıştı. Bu güzel şehri gezmeye ilk olarak dünyaca meşhur olan Mostar Köprüsü’nden başladım. Hilal biçiminde duran köprüyü karşıdan gördüğümde büyülendim. Bölgenin insanı etkileyen değişik bir atmosferi vardı. Mostar Köprüsü, bir tablo gibi duruyordu karşımda. Şehre gelen ziyaretçiler de bu güzel görüntü karşında resim çektirme yarışına girmişlerdi. Köprünün üzerine geldiğimde, muhteşem bir şehir manzarası ile karşılaştım. Mostar Köprüsü, şehri ikiye ayırıyor. Bir tarafında Boşnaklar, diğer tarafında Hırvatlar yaşıyor. Boşnak tarafında Osmanlı’dan kalma tarihi eserler ve camiler var. Hırvat tarafında kiliseler bulunuyor.

YARIŞMALAR DÜZENLENİYOR
Eskiden burada Mostar Köprüsü üzerinden Neretva nehrinin soğuk sularına atlama geleneği varmış. Evlenmek isteyen genç erkekler, sevdikleri kızla evlenmeye hak kazanmak için buradan atlarlarmış. Şimdi ise her yıl Mostarlı gençler arasında belli bir para karşılığında köprüden atlama yarışları yapılıyor. Osmanlılar zamanında, 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılmış olan Mostar Köprüsü, uzun yıllar boyunca Bosna’da barışın simgesi olmuş. 1992 yılında Bosna- Hersek Savaşı sırasında Hırvatlar tarafından bombalanarak yıkılan köprü, savaş sonrası UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteği ile tekrar inşa edilmiş. 24 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğunda olan köprü, 2005 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.

BAKIRCILAR ÇARŞIBI
Mostar’daki ikinci durağım; kentin en güzel camileri arasında yer alan Karagöz Bey Camii oldu. Nakışlı kubbesi ve yüksek minaresi ile göz kamaştıran cami, kentin en güzel yapılarından. 1992’de savaşta yıkılmasına rağmen tekrar inşa edilerek ibadete açılmış. Caminin yanında Mostar’ın en eski halk kütüphanesi de bulunuyor. Bakırcılar Çarşısı ise şehrin en hareketli bölgesi. Etrafında restoran ve turistik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Bu dükkanlardan sevdiklerinize Mostar hatırası magnetler, seramik eşyalar alabilirsiniz. Mostar’daki çarşıdan çıkıp merdivenli yola girdiğimde karşıma çıkan Saat Kulesi, bütün zarifliği ile şehri süslüyor. Savaş mağduru olan kule zarar görse de daha sonra onarılmış. Mostar’a 12 kilometre uzaklıkta bulanan Blagay kasabası da en çok ziyaret edilen yerlerden bir tanesi. Blagay’ı önemli kılan şey ise hemen su kaynağının bulunduğu mağaranın yanındaki Blagay Tekkesi diğer adıyla Alperenler Tekkesi. Bu tekke, Boşnakların, Müslümanlığa geçmesinde çok büyük öneme sahip. Bektaşi tekkesi olarak kurulan tekke, Bektaşi dervişlerinin hoşgörülü tavırları ile yüzbinlerce kişinin Müslüman olmasını sağlamış. Alperenler Tekkesi, muhteşem bir doğaya da sahip; etrafında bulunan kafe ve restoranlarda su sesleri ve kuş cıvıltıları arasında dinlenebilirsiniz.

POÇİTEL YA DA TAŞ KENT
Neretva nehrinin yanında dik bir yamaç üzerine kurulu, Osmanlı’nın en son köylerinden Poçitel dar sokakları, camileri, hamamları, taş evleri ve kalesi ile minyatür bir Orta Çağ kentini andırıyor. Köyde sokaklar, yollar, evler tamamen taştan yapılmış. Poçitel köyüne bu özelliğinden dolayı Taş Kent de deniyor. Poçitel Köyü de savaştan nasibini alan yerler arasında. Köyde şu an çok az kişi yaşıyor. Köylülerin çoğu savaştan sonra Mostar’a göç etmiş. Köyün girişinde kollarındaki sepetlerle 1 euro’ya incir, nar, badem satan köylü kadınlarla karşılaşıyorsunuz. Hepsi Türkçe konuşuyor. Doğası ve taş yapılarıyla muhteşem bir görüntüye sahip olan Potiçel Köyü 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş.

 

Kaynak : http://www.sabah.com.tr/turizm/2016/04/24/en-huzunlu-balkan-mostar


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /eski-data/bosnaklar1/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 278
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir