G-5HQRNHEWSG Kemal Kılıçdaroğlu Kartal’da Srebrenitsa Soykırımı’nın anma törenine katılacak – Bosnaklar1.com

Kemal Kılıçdaroğlu Kartal’da Srebrenitsa Soykırımı’nın anma törenine katılacak

Srebrenitsa’ya ‘Barış Yürüyüşü’ başladı
Temmuz 8, 2018
Srebrenitsalı anne oğlunun altı kemiğini defnedecek
Temmuz 9, 2018

Kemal Kılıçdaroğlu Kartal’da Srebrenitsa Soykırımı’nın anma törenine katılacak

Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Srebrenitsa Soykırımı’nın 23. yıl dönümünde 11 Temmuz’da Kartal Meydanında anma töreni yapacak. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katılacak. Tarihe 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yapılan en büyük katliam olarak geçen Srebrenitsa Soykırımı’nda katledilen 8372 Boşnak, katliamın 23. yılında Kartal’da anılacak.

11 Temmuz Çarşamba günü saat 18.30’da Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin önünden başlayacak olan Srebrenica Soykırımı Anma Yürüyüşü, Kartal Sahil Meydanı’nda yer alan Srebrenica Anıtı’nın önünde son bulacak. Srebrenica Anıtı önünde, soykırımda yaşamını yitiren 8372 Boşnak için anma töreni düzenlenecek. Saat 19.30’da yapılacak anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı öğrenildi.

Törenin ardından saat 21.00’da Pendik Bosna Sancak Derneği’nde, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın organize ettiği konferansta Prof. Dr. Smail Çekiç konuşacak. Dernek’ten anma törenine ilişkin yapılan açıklama şöyle:

“Tarih, 1995 yılında çok acı olaylarla doldu. Şimdi, bu olayların üzerinden 23 yıl geçmiş olmasına rağmen içimiz hala kan ağlıyor. İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Srebrenica Soykırımı’nı anma günü olan 11 Temmuz’da, herkesi İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin birlikte düzenlediği anma törenine davet ediyoruz. Boşnakların tarihinde duran bu acı olayı anacağımız günün programı aşağıdaki gibidir:

– 18.00’da Bosna Sancak Parkı’ndan servisler kalkacaktır. Servisler Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin önüne gidecektir. – 18.30’da Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin önünden başlayacak olan Srebrenica Soykırımı Anma Yürüyüşümüz, Kartal Sahil Meydanı’nda yer alan Srebrenica Anıtı’nın önünde son bulacaktır. – 19.30’da Srebrenica Anıtı’nda Anma Töreni gerçekleştireceğiz ve burada, 23 sene önce yaşanan bu soykırımın acısını bir kez daha yüreğimizde hissedecek ve bu soykırımın sorumlularını hatırlayarak 23. kez lanetleyeceğiz. – Törenin ardından yine servislerle İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği’ne geleceğiz. – Saat 21.00’da Pendik Bosna Sancak Derneği’nde, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın organize ettiği Prof.Dr.Smail Çekiç konferansı gerçekleşecektir.

PROF. DR. SMAİL ÇEKİÇ KİMDİR? Konferansta soykırım ile ilgili araştırmalarını ve yaşadıklarını bizlerle paylaşacak olan Prof. Dr. Smail Çekiç, soykırım ve insanlık karşıtı diğer suçlar ve uluslararası hukuk konularında seçkin bir akademisyendir. Aynı zamanda da 20’nci yüzyılın sonlarında Bosna Hersek’te yaşanan trajedinin şahidi ve mağdurudur.

Boşnak Bilim ve Sanat Akademisi; Dünya Viktimoloji Derneği ve Uluslararası Soykırım Âlimler Cemiyeti üyesi olan Prof. Dr. Smail Çekiç, “Bosnalı Soykırım Uzmanı” olarak tanınmaktadır. Soykırım konusunda en fazla yayını olan bir bilim adamı olarak tanınan Smail Çekiç’in Bosna’da yaşanan soykırım ve insanlık karşıtı suçlarla ilgili yayımlamış olduğu 70’e yakın makalesi ve 20 kitabı bulunmaktadır.

Smail Çekiç’in Boşnak soykırımı ile ilgili önemli araştırmalarını barındıran Boşnak Soykırımı kitabı, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı çalışmaları ile Türkçe’ye çevrilerek Temmuz 2018’de tüm kitapçılarda yerini almıştır. Bosna Hersek Cumhuriyeti’ne yapılan saldırı, saldırı sırasında yaşatılan vahşet, uygulanan zulüm ve soykırım, birinci tanıkların ağızlarından anlatılarla, tüm gerçekleriyle, eğmeden ve bükmeden bir anlatımla sunulan bu eseri konferans sonrasında dernekten alabilirsiniz.

SREBRENİTSA’DA NE OLDU? Bosna Savaşı’nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından “güvenli bölge” ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, “güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek” göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari’de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı. Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa’ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. Srebrenitsa Soykırımı’nın üzerinden tam 21 yıl geçti. Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa’yı 2007’de “soykırım” olarak nitelendirdi.”

Kaynak : http://www.kartal24.com/84076-kilicdaroglu-kartalda-srebrenitsa-soykiriminin-anma-torenine-katilacak-iste-programin-ayrintilari


Warning: Trying to access array offset on value of type null in /eski-data/bosnaklar1/public_html/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 278
admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir