Per. Eyl 19th, 2024

Türk Silahlı Kuvvetleri Uçağı Bosna Hersek’te Gözlem Uçuşu Yapmaya Başladı

By bosnaklar Eyl8,2024

Türk uçağı dört gün boyunca Bosna-Hersek üzerinde gözlem uçuşları yapacak. Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı, 9-13 Eylül 2024 tarihleri arasında ülkemiz üzerinde “Açık Semalar” Antlaşması kapsamında yeni bir planlı gözlem uçuşu yapılacağını kamuoyuna duyurdu.
Bosna-Hersek Savunma Bakanlığı ve Silahlı Kuvvetleri, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı, Bosna-Hersek İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı ve Saraybosna Uluslararası Havalimanı ile işbirliği içinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin gözlem uçuşunu, “Açık Semalar” uluslararası antlaşmasının hükümlerine uygun olarak gerçekleştirecektir.

Vatandaşlara, uçak mürettebatına ve uluslararası denetçilere Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri ve Bosna-Hersek İletişim ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir ekibin katılacağı ve herhangi bir endişe duymalarına gerek olmadığı bildirilmiştir.

Gözlem uçuşu, Türkiye Cumhuriyeti savaş havacılığına ait CN-235 uçağıyla gerçekleştirilecektir.

Gözlem uçuşunun kesin zamanı ve rotası, delegasyonların Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na gelmesinin ardından yapılacak ortak hazırlıklar sırasında belirlenecektir.

Uçuş sırasında toprakların görüntülenmesi, Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri’nin yetkili uzmanlarının incelemesinden sonra, antlaşma hükümlerine uygun olarak sertifikalandırılmış sensörlerle yapılacaktır.

“Açık Semalar” Antlaşması, üye ülkelerin askeri güçler ve faaliyetleri hakkında bilgi edinmek amacıyla ilgili ülke topraklarını görüntülemelerine olanak tanıyan bir güvenlik düzenlemesidir. Antlaşmanın amacı, üye ülkeler arasında güven inşa etmek ve geliştirmektir. Bosna-Hersek, bu antlaşmaya 2003 yılında katılmıştır. O tarihten itibaren, diğer üye ülkelerle işbirliği içinde, hem Bosna-Hersek toprakları üzerinde hem de diğer üye ülkelerin toprakları üzerinde gözlem uçuşlarının gerçekleştirilmesine aktif olarak katılmaktadır./Balkan Postası

Kaynak : https://balkanpostasi.net/turk-silahli-kuvvetleri-ucagi-bosna-hersekte-gozlem-ucusu-yapmaya-basladi/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir