Çar. Oca 15th, 2025

Beslenme, anne karnından itibaren yaşamın sonlanmasına kadar geçen her süreçte yaşamın vazgeçilmezi olarak yer alan bir ihtiyaçtır. Bireylerin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, doğru beslenme alışkanlıklarını kazanmaları oldukça önemlidir.

Yeterli ve dengeli beslenme, bireylerin büyüme ve gelişme potansiyellerine ulaşabilmesi, hastalıklardan korunması ve kaliteli bir yaşam sürmeleri için temel bir gereksinimdir.

YAZ AYLARINDA SIVI ALIMININ ÖNEMİ NEDİR?

Havaların ısınması ile beraber kaybedilen sıvıyı göz önünde bulundurup bol sıvı alımına dikkat edilmelidir. Vücudun çok fazla sıvı kaybetmesi sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilir. Yaz aylarında yeterli sıvı ihtiyacını karşılamak amacı ile süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, limonatalar. soğuk bitki ve meyve çayları tercih edilmelidir.

Bütün bunların yanı sıra en iyi içecek sudur. Dünya Sağlık Örgütü kadınların günde en az 10 bardak, erkeklerin günde 14 bardak su içmelerini önermektedir. Yaz mevsiminde bebek ve çocuklar sıvı ihtiyaçlarını kendileri göremeyecekleri için, aileler bu konuda dikkatli olmalıdır.

YAZ AYLARINDA SPOR VE EGZERSİZ YAPMANIN ÖNEMİ NEDİR?

Hem sağlıklı kalmak hemde formu korumak açısından spor ve egzersiz çok ama çok önemlidir. Yaz mevsiminde sağlıklı ve doğru beslenmenin yanı sıra spor ve egzersiz kesinlikle ihmal edilmemelidir. Yazın egzersiz yapmak kış mevsimine göre daha zevkli olmaktadır. Özellikle açık havada yürümek insanı yaz aylarında daha fazla haz verir.

Yaz egzersizi olarak Dünya Sağlık Örgütü tempolu yürüyüşü özellikle önermektedir. Ayrıca, bisiklete binme, yüzme, tenis oynama, dans etme, aerobik yapma, jimnastik tarzı sporlarda yazın yapılabilecek sporlardır. Haftanın 4-5 günü 40-50 dakika kadar egzersiz yeterli olur. Önemli olan metabolizmayı çalıştırmak ve sağlıklı kalmak için egzersizin ihmal edilmemesidir.

YAZ AYLARINDA ALKOL TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tüketilen alkolün miktarı ve vaktidir. Güneş altında alkol alınır ise beyin kanaması, kalp hastalıkları, kalp krizleri riski oldukça yüksektir. Yazın gündüz vaktinde alkol içilecek ise mutlaka gölgede ve çok aşırıya kaçmadan içilmelidir. Hatta mümkün olduğunca geceleri alkol alımı daha doğru olur.

Yaz aylarında akşam alkol içilmiş ise sabah kahvaltısı daha hafif olmalıdır. Alkol alımında vücutta sıvı kaybı oluşur ve bunun yanı sıra ciddi ödemler de oluşabilir. Alkol içildikten sonra sabah ödem oluşmuş ise yürüyüş yapmak, yüzmek ve benzeri aktiviteler yararlı olur. Yaz aylarında alkol alma miktarı mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.

YAZ AYLARINDA DİYET YAPMAK ZARAR VERİR Mİ?

Yazın diyet yapmak sakıncalı bir şey değildir. Zaten diyetler, genellikle yaza girmeden önce yapılmaktadır. Yazın diyet yapmak için en rahat ve en keyifli dönemdir. Yaz aylarında D vitamini yani gün ışığı yeteri kadar olduğu için insanlar kendini daha rahat hissederler.

D vitamini yeteri kadar alındığı sürece psikolojik olarak insanları diyet yaparken rahatlatır. Gün ışığının bol olduğu durumlarda D vitamini sayesinde yeme davranışı daha düzenli olur ve yeme bozuklukları daha az görülür. Yaz aylarında insanlar daha dinamik olacağı için diyet yapmak daha kolay olur. Yani yaz mevsiminde diyet yapmanın bir zararı yoktur.

YAZ AYLARINDA MEYVE İLE ÖĞÜN GEÇİRMEK DOĞRU OLUR MU?

Yaz aylarında meyve sebzeyi yeterli miktarlarda tüketmek oldukça faydalıdır. Fakat ana öğünleri meyve ile geçiştirmek çok doğru olmaz. Meyvenin ana yemek olarak değil ara öğünlerde çok aşırı kaçmadan ara öğün olarak yenmesi daha doğru bir seçim olur. Yazın genellikle sadece karpuz ile öğün geçirilmekte ve bu yanlış bir beslenme biçimi olmaktadır. Aşırı meyve tüketimi hem kilo almaya hemde şeker yüksekliğine yol açar.

Kaynak : http://sonsozgazetesi.tv/yaz-aylarinda-beslenmeye-dikkat/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir