Cts. Oca 18th, 2025

Bosna Hersek Türkiye Fahri Konsolosu Kemal Baysak Vefat Etti

Bosna Hersek Türkiye Fahri Konsolosu, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Kurucu ve Onursal Başkanı ve Karşıyaka Belediyesi eski başkanlarından Ahmet Kemal Baysak, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Dün tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında vefat eden Baysak, üç çocuk babasıydı. İzmir’in önemli iş adamlarından olan Baysak’ın vefatı vesilesiyle çok sayıda siyasetçi ve belediye başkanı, taziye mesajı yayınladı.

1994-1999 yılları arasında Karşıyaka Belediye Başkanlığı yapan Baysak, büyük bir Bosna Hersek aşığı olarak biliniyordu ve Türkiye ve Bosna Hersek ilişkilerinin hem siyasal hem de sosyal sahada gelişmesine önemli katkılar sağlamış bir isimdi.

Ahmet Kemal Baysak Kimdir?

1878 yılında Bosna Hersek’ten Karşıyaka’ya göç eden Resuloviç ve Grebo ailelerinin torunu ve Grebo ailesinin oğulları olarak 31 Ocak 1933 günü Karşıyaka İzmir’de doğdu.

1951 yılında Mithatpaşa Erkek Sanat Enstitüsü’nün Metal İşleri Bölümü’nden mezun oldu. Enstitü’den sınıf arkadaşı Cemal Tercan, kardeşleri Salih Şükrü Baysak ve Şükrü Baysak ile birlikte 1 Temmuz 1954 yılında bugünkü Terbay Şirketler Grubu’nun temelini attı.

1975 yılından başlayarak Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Meclis Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkanvekilliği, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve İdari Komite Başkanlığı, Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayiyi Destekleme Vakfı (MEKSA) Onur Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyeliği, İzmir Dokuz Eylül Dağcılık ve Doğa Severler Kulübü Kurucu Üyeliği ve Onursal Başkanlığı, İzmir Dağcılık ve Doğa Severler Kulübü Derneği (İDADİK) Kurucu Üyeliği, Karşıyaka Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.

1986 yılında Karşıyaka Rotary Kulübü’nün üyesi oldu. Kulübün projelerinde görev aldı ve bölge seminer ve konferanslarına katılmak suretiyle topluma hizmet, bir rotaryen olarak başlıca uğraşıları arasında yer aldı. Kulüpte Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi dışında, Kulüp Yönetiminin her kademesinde görev yaptı.

2002 yılında Bosna Hersek’te kendisinin aralarında olduğu Türkiye’den 12, Bosna Hersek’ten 5 olmak üzere, Bosna Hersek sevdalısı 17 arkadaşıyla “SEDEF” Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı’nı kuruluşunda yer aldı.

6 Nisan 1992 günü başlayan ve 15 Aralık 1995 gününe kadar süren, Boşnaklar’a uygulanan soykırım ve katliam sırasında soydaşlarına kucak açtı. Sırplar ve Hırvatlar tarafından evleri, arazileri ellerinden alınan ve katliama maruz kalarak Türkiye’ye, özellikle İzmir’e gelmek zorunda kalanların barınmaları için konut, gıda, sağlık ve benzeri her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol üstlendi.

2002 yılında Bosna Hersek Devleti’nin aldığı bir karar kendisine Fahri Konsolosluk vazifesi verildi. Bosna Hersek Fahri Konsolosluğu, Mayıs 2003’te Bosna Hersek Başbakanı Adnan Terziç ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi üyelerinin katıldığı törenle açıldı.

Baysak, Saraybosna ve Gorajde şehirleri tarafından verilen ‘Fahri Hemşehrilik’ unvanlarıyla onurlandırılmıştı.

Zambak.ba

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir