Una nehri kenarında kurulu olan ve Hırvatistan sınırında yer alan belediyeye şehir statüsü kazandırılması yönündeki teklifte, bölgenin tarih öncesi dönemden beri yerleşim yeri olarak kullanılmasının yanı sıra zengin kültürel ve tabii güzelliklerine dikkat çekildi.
Bosna Hersek Ulusal Anıtlar Komisyonu, belediye sınırları içerisinde yer alan Yezerski tarihi kentini, tarihi kaleyi ve Kutsal Bakire Meryem Kilisesi’ni ulusal anıt ilan etmişti.
Belediyenin bu özelliklerini göz önünde bulunduran Federasyon hükûmeti, Bosanska Krupa’nın özellikle tarihi ve kültürel manası itibarıyla şehir statüsünü hak ettiğine karar verdi. Hükûmet, belediyenin şehir statüsü kazanması için bir kanun taslağı hazırlayacak. Bosanska Krupa’nın şehir statüsü kazanmasının kendilerine kapalı olan birçok kapıyı açacağını söyleyen Belediye Başkanı Armin Halitoviç, bu vesileyle Bosanska Krupa’nın Avrupa Birliği fonlarına müracaat edebileceğini, Bosna Hersek ve bölgedeki diğer kentlerle işbirliği imkanı elde edeceğini ve belediyede daha iyi koşullar sağlanmasını mümkün kılacağını söyledi. Kanun tasarısının Bosna Hersek Federasyonu entite parlamentosunda onaylanmasını umut ettiklerini söyleyen Halitoviç, Bosanska Krupa kökenli milletvekillerinden tam kapasiteli bir angajman beklediklerini ifade etti.
2013 senesindeki nüfus sayımına göre yaklaşık 25 bin nüfuslu belediye, Bihaç’a 30, Saraybosna’ya ise 350 km mesafede bulunuyor. Nüfusun yüzde 96’sını Boşnakların oluşturduğu belediye, 1509’da iki bin Türk askerinin katıldığı bir hücumla fethedilmiş ve 16. ve 17. asırlar süresince Osmanlı İmparatorluğu ile Avusturya İmparatorluğu arasındaki sınır bölgesinde yer almıştı.
Zambak.ba
Fotoğraflar: Bosanska Krupa Belediyesi