Cts. Oca 18th, 2025

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından yürütülen “Uluslararası Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliği Projesi” kapsamında düzenlenen ikinci çalıştay, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün desteğiyle Türk Dünyası Vakfı tarafından yürütülen “Uluslararası Telif Hakları ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliği Projesi” kapsamında düzenlenen ikinci çalıştay, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da başladı.

“Telif hakları ve bağlantılı haklar alanında temel yasal düzenlemeler ve idari yapılanma” konulu çalıştayın açılışına, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dinçer Ateş ve Türk Dünyası Vakfı Başkanı Adnan Tekşen ile 15 ülkeden temsilciler katıldı.

Dilberovic, yaptığı konuşmada, telif haklarının Bosna Hersek için son derece önemli bir konu olduğuna işaret ederek, “İnsan aklının ürünleri kesinlikle değer görmeli. Bu eserleri saklayarak veya kapatarak koruyamayız. Bu bağlamda, telif hakları ortaya çıkmıştır.” dedi.

Telif haklarının gelişmiş ülkelerde sürekli gelişim gösterdiğini aktaran Dilberovic, çalıştayın Bosna Hersek’in de bu yönde ilerlemesine katkı sağlayacağını söyledi.

Saraybosna Büyükelçisi Koç da Bosna Hersek’in kültür mirasıyla kendine has bir özelliği olduğunu vurgulayarak, “Telif hakları gibi bir konunun kültür başkenti Saraybosna’da düzenlenmesi oldukça güzel. Fikri mülkiyet son derece önemli bir hak. Bu, kişinin üretimine de saygıyı beraberinde getiriyor.” diye konuştu.

Çalıştayda telif haklarına nasıl sahip çıkılması gerektiği konusunun ele alınacağını ifade eden Koç, “Çalıştayda ortak bir söylem, bir anlamda ortak bir politika oluşturulacağını temenni ediyorum.” dedi.

Kazakistan’dan sonra Bosna Hersek

Telif Hakları Genel Müdürü Ateş ise projeye Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde olan 15 Balkan ve Orta Asya ülkesinin dahil olduğunu anımsatarak, “Bu bölgelerin kadim hikayeleri çok fazla. Yeni hikayeler de üretilebilir, çok ciddi bir potansiyel var ama tüm bunların telif haklarıyla korunması lazım.” diye konuştu.

Projede Türkiye’nin en yakın etkileşim halinde olduğu ve eserlerin birbirine geçtiği ülkelerin yer aldığını söyleyen Ateş, “Telif haklarını korumaya dair ortak bir yapı oluşturmak, ortak bir kanaat geliştirmek ve bunda ortak bir uyum sağlamak için buradayız.” dedi.

İlk çalıştayın, projeye dahil ülkeler arasında en doğuda bulunan Kazakistan’da yapıldığını aktaran Ateş, “İkinci çalıştayı bu platformun en batıdaki ülkesi Bosna Hersek’te yapıyoruz. Bosna Hersek’in Türkiye’de apayrı bir yeri var.” ifadelerini kullandı.

İki günlük çalıştay kapsamında, katılımcı ülkeler Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna, Moldova, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten temsilciler, telif haklarının idari yapılanması konusunda sunumlarını gerçekleştirecek, teknik sorunlara cevap arayacak.

Kaynak : https://www.haberler.com/bosna-hersek-te-telif-haklari-calistayi-10310402-haberi/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir