Cts. Oca 18th, 2025

Bosna Kasabı Ratko Mladiç’e ömür boyu hapis

Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 2017’de hakkında ömür boyu hapis cezası verilen Bosna Kasabı lakaplı Ratko Mladiç’in itirazı reddedilerek, ömür boyu hepis cezası onandı.
Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017’de hakkında ömür boyu hapis cezası verdiği Bosnalı Sırpların eski lideri Mladic’in davasında nihai karar açıklandı.

undefined
TEMYİZ BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

IRMCT, Mladic hakkında daha önce verilen ömür boyu hapis cezasını onarken, Mladic’in temyiz başvurusu ise reddedildi.

Temyiz yargıçları, Mladic’in işlediği suçları göz önünde bulundurarak, daha önce aldığı müebbet hapis cezasında değişiklik yapılmamasına hükmetti.

İddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulunan eski Sırp komutan, iddianamede yer alan Kljuc, Sanski Most, Kotor-Varos, Prijedor, Foca ve Vlasenica şehirlerinde “soykırım suçu işlendiği” maddesinden hüküm giymedi.

16 YIL SAKLANDI

Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta Sırpların liderliğini yapan Mladic, Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna kuşatması ve çeşitli savaş suçlarından sorumlu tutuldu.

Hakkında 1995 yılında hazırlanan iddianamenin ardından 16 yıl saklanan ve 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da ele geçirilen Mladic’in davası, Mayıs 2012’de başlamıştı.

ICTY’nin 2017’de hakkında verdiği ömür boyu hapis cezası kararına temmuz 2017’de itiraz eden Mladic, “adil yargılanmadığını” ve “hakimlerin, hakkında hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptığını” öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmişti.

SAVUNMASINI KENDİ YAPTI

Mladic’in itirazına ilişkin temyiz duruşmaları 25 ve 26 Ağustos 2020’de görülürken sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı erteleme talebi reddedilen 78 yaşındaki Mladic, duruşmaya bizzat katılarak savunmasını yapmıştı.

TARİHTE BİR KARA LEKE: SREBRENİTSA KATLİAMI

Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentine giren general Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp ordusu, kadın, çocuk demeden en az 8.372 Bosnalı’yı katletti.

Korkunç katliama Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmış, Birleşmiş Milletler şehri ‘güvenli bölge’ ilan etsede 400 silahlı Hollanda barış gücü askeri katliamı önleyememiştir.

Srebrenitsa katliamı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı olup, Avrupa’da hukuksal olarak belgelenmiş ilk soykırımdır. https://www.turkiyegazetesi.com.tr/dunya/792673.aspx

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir