Cts. Oca 18th, 2025

Osmanlılar’ın Balkanlar’daki varlığı 450 yıla kadar uzanıyor. Bir topluluk 450 yıl aynı coğrafyada bulunup da o coğrafyayı etkilememesi mümkün değildir.

Bir yemek kültürüne baktığınızda belirleyici etkenler arasında etnik özellikler ve dinsel özelliklerin çok önemli olmasının yanısıra, asıl olan coğrafyadır. Göçler sıraında toplulukların yanlarında taşıdıkları kültür ve inançların, yerleşe geldikleri coğrafya ile örtüşmesi yemek kültürünün belirlenmesinde önemli bir rol oynar.

Boşnak yemekleri denince akla ilk gelen yemek haliyle Boşnak böreğidir. Ancak Boşnaklar için, “börek” kelimesi denince akla kabaklı börek gelir. “Burek” kelimesi ise kıymalı börek anlamına gelmektedir. Bu ikisinin farkını bilmek büyük önem taşır. Bir de içine değişik peynirler konularak yapılan “kaçamak,” Anadolu’da, mısır ununun kullanıldığı hemen her yerde rastlanan önemli bir tattır. Bilinen Boşnak yemekleri arasında lahana salatası, kaymaçina, hurmaşiça gibi lezzetleri de saymak mümkün. Hurmaşiça kalburabastıya çok benzemesin rağmen karıştırılmamalıdır, içine konulan cevizinden, hamurun dökülüşüne ve hatta üzerine konulan şerbete kadar çok farklı bir tatlıdır.

Türkler’in poğaça dendiğinde aklına gelen ilk yiyecek genelde içine peynir konularak yapılan hamur işi gelir. Ancak Atina’ya gittiğinizde, Türk poğaçası dediğinizde size, baklava hamuruna açılmış, içi muhallebili bol tarçınlı bir laz böreği getirirler. Bunu kimden öğrendikleri sorulduğunda ise, Boşnaklar’dan öğrendiklerini dile getirirler.

Büyük göç başladığında Balkanların seçkinleşmiş yemek kültürü de kendilerine Anadolu’da yer buldular. Nerede buldular? Tabii ki benzeri yaylalarda. Mesela o bölgenin en büyük nehri Vardar nehri, hatta türkülere bile girmiş olan Vardar ovası, ve tabii ki Vardar ovasının tüm zenginliklerini bulacakları benzer yer arayışına gireceklerdir. Bugün Boşnakların yaygın olarak yaşadıkları yerlerde, evlerinde ve dükkanlarında geldikleri bölgenin benzeri bir oturma düzeni kurmuşlardır. Bugün istanbul’da Yenibosna, Pendik ve Gaziosmanpaşa’da, Bursa’da, Manisa’da ve İzmir’de Boşnak aileler bulunmaktadır. Türkiye’nin hemen her yerinde Balkan dernekleri vardır, senede bir kere buluşup yemekler ve kutlamalar yaparlar. Yapılan bu yemekler çoğunlukla ev yemekleri olup lokantalarda bunları görmek mümkün değil iken zamanla Boşnak yemeklerini, ve genel olarak da Balkan yemeklerini lokantalarda da yavaş yavaş görmeye başlıyoruz.

Bilindiği üzere Türkler çok fazla et tüketirler. Boşnak mutfağına da bu yansımıştır. Mesela kuru et. Kuru eti zaman zaman isli, bazı zamanlarda ise issiz yaparlar. Mesela Kırklareli’ndeki kuru et, isli bir et değil ama Boşnakların etleri isli olur, ve çok lezzetlidir. Şimdilerde dünyada, balık, sebze gibi isli yemekler çok popüler olmuştur, halbuki Boşnaklar 500 senedir bu yöntemi kullanmaktadırlar.

Kaynak : http://www.rotamizlezzet.com/haber/bosnak-yemek-kulturu/924413

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir