Cts. Oca 18th, 2025

Beş Asırlık Bosna Geleneği : ” Ayvaz Dede Şenlikleri ”

Boşnakların İslam dinini kabul etmesinin en önemli sembollerinden olan Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına 511 yıldır yapılan Ayvaz Dede Şenlikleri, hem ülkede hem de bölgedeki en eski etkinliklerden biri olarak biliniyor.
Bosna Hersek’in dört bir yanından gelen atlıların Karaula’dan Donyi Vakuf’a gelmesi ve Donyi Vakuf şehrindeki görkemli geçiş töreni her yıl binlerce insan tarafından merak ve heyecanla takip ediliyor.

Başlarında fesleri, sırtlarında geleneksel kıyafetleri ve ellerinde sancakları ile her yıl Donyi Vakuf’t buluşarak buradan merkezi programın yapıldığı Prusats’a (Prusac) ulaşıyor.

Geçen yıl Kovid-19 pandemisi nedeniyle çok kısıtlı bir program dahilinde düzenlenen şenlikler, bu yıl yeniden eski günlerine dönecek.

Atlılar yarın sabah Karaula’dan hareket edecek

Bosna Hersek’e Osmanlıların ülkeyi fethinden daha önce gelen derviş Ayvaz Dede’nin Prusats’taki kuraklığa karşı 40 gün 40 gece kalarak dua ettiği dağda, pazar günü merkezi program düzenlenecek. Binlerce insanın katılacağı programda Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okunacak. Öğle namazının ardından program sona erecek.

Her yıl binlerce kişinin katılımıyla kutlanan Ayvaz Dede Şenlikleri, Bosna Hersek’te bu zamana kadar yapılan en uzun soluklu etkinlik olarak biliniyor.

Ayvaz Dede kimdir?

Ayvaz Dede, tıpkı Sarı Saltuk gibi irşat amacıyla Anadolu’dan Bosna Hersek’e gelen Horasan erenlerinden biri.

Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, rivayete göre 5 asır önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donyi Vakuf’un Prusats kasabasındaki dağa gelip burada 40 gün 40 gece dua etti.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların telef olduğu bölgeye suyu getirmek için ibadet eden derviş, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü ve boynuz sesiyle uyandığında karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Bu olayın ardından bölge suya kavuştu, mucizeyi duyan bölge halkı da Müslüman oldu.

Komünizmin hüküm sürdüğü eski Yugoslavya döneminde 43 yıl boyunca yasaklanan şenlikler, 1990’da yeniden düzenlenmeye başladı. https://www.balkanpostasi.net/bes-asirlik-bosna-gelenegiayvaz-dede-senlikleri/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir