Cts. Ara 7th, 2024

İzmir’in Urla ilçesine bağlı Nohutalan Köyü 1940 yılında kuruldu. Köy nüfusunun tamamını Balkan coğrafyasından (Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan / Sancak) göç eden Boşnaklar’ın torunları oluşturdu. Boşnak göçmenler, mübadeleyle Yunanistan’a göç eden Rumlar’ın terk ettiği köyde ve evlerde iskan edildi.

74 yıllık geçmişe sahip Nohutalan’ın köy tüzel kişiliği 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen, Cumhurbaşkanı’nca onaylandıktan sonra 6 Aralık 2012 Perşembe tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı kanunla son buldu.

“On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” uyarınca 30 Mart 2014 günü yapılan mahalli idareler seçimiyle Nohutalan, Urla ilçesinin bir mahallesine dönüştü.

Nohutalan Muhtarı Nuran Eroğlu, görevini iki dönemdir sürdürüyor.

2012 yılında yapılan nüfus sayımı sonuçlarına göre, Nohutalan’daki 35 hanede 73′ü kadın, 77′si erkek 150 kişi yaşıyor.

Nohutalan’ın İzmir il merkezine uzaklığı 67, Urla ilçe merkezine uzaklığı 29 kilometre. Nohutalan’a en yakın yerleşim birimi 4 kilometre uzaklıktaki Uzunkuyu köyü / mahallesi.

Sağlık evi ya da ocağı bulunmayan Nohutalan’da bir cami, bir kız kuran kursu, atıl durumda bir ilköğretim okulu binası bulunuyor. Nohutalan’da yaşayan ilköğretim çağındaki çocuklar, taşımalı eğitim sistemiyle Uzunkuyu İlkokulu’nda öğrenim görüyor.

Nohutalan’ın su ihtiyacı İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’ne devredilen sondaj kuyusu ve su deposuyla sağlanıyor. Altyapı hizmetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi, temiziik hizmetleri Urla Belediyesi’nce veriliyor.

Tarım, hayvancılık ve zeytincilik Nohutalan’ın başlıca gelir kaynağını oluşturuyor.

Besi sığırcılığının yapıldığı Nohutalan’da kendilerine yetecek kadar süt üretiyor.

Kokulu ve lezzetli kavunuyla tanınan Nohutalan’da yılda yaklaşık 100 ton kavun üretiliyor.

40 dönüm alanda nohut ekiliyor ve 3 ton kadar ürün elde ediliyor.

Yıllık arpa, buğday rekoltesi 50 ton dolayında.

Herkes tarlasında kendine yetecek kadar sebze yetiştiriyor.

35 dekar alanda şaraplık üzüm yetiştiriliyor.

Nohutalan’da 300 dekar zeytinlik bulunuyor. https://www.bosnahersek.ba/bosnak-koyu-nohutalan/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir