Cum. Kas 22nd, 2024

Hastaneye kaldırılan ‘Bosna Kasabı’ Ratko Mladic’in oğlu: Babamın hayatı tehlikede

Bosna Hersek’te soykırım ve savaş suçlarından 2017’de ömür boyu hapse mahkum edilen Bosnalı Sırpların eski lideri Ratko Mladic, hastanede tedavi görüyor.

Mladic’in oğlu Darko Mladic, babası için “Sağlığı kötü. Sırbistan’dan bir doktor ekibi onu görmeye gitmeye hazır, ancak izin verilip verilmeyeceğini henüz bilmiyoruz. Muayene için izin isteyeceğiz.” dedi.

Lahey’deki mahkeme, bu tür bilgilerin gizli olduğu için tutukluların sağlık durumu hakkında yorum yapamayacağını kaydetti.

Mladic, babasının sağlığının Mayıs ayından bu yana “çarpıcı bir şekilde kötüleştiğini”, “genel halsizlik, akciğer iltihabı ve kalp şikayetleri” olduğunu söyledi.

Babasının Ağustos başında Covid-19 olduğunu, ancak “ciddi semptomları olmadığını” belirten Mladic, yerel basına verdiği demeçte, “Bana öyle geliyor ki hayatı tehlikede. Bağımsız çalışamıyor ve bir bakıcıya ihtiyacı var” dedi.

Rus tıp uzmanlarına göre, Ratko Mladic 2016 yılındaki duruşması sırasında sinir sisteminin bozulmasına neden olan birkaç felç geçirdi.

Müebbet hapis cezası aldı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT), Haziran 2021’de “Bosna Kasabı” lakaplı Ratko Mladic’in müebbet hapis cezasını onamış ve Mladic’in temyiz başvurusunu reddetti.

Bosna Hersek’te 1992-1995’teki savaşta Sırpların liderliğini yapan Mladic, Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna kuşatması ve çeşitli savaş suçlarından sorumlu tutuldu.

Hakkında 1995’te hazırlanan iddianamenin ardından 16 yıl saklanan ve 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da ele geçirilen Mladic’in davası, Mayıs 2012’de başladı.

Temyiz yargıçları, Mladic’in işlediği suçları göz önünde bulundurarak daha önce aldığı müebbet hapis cezasında değişiklik yapılmamasına hükmetmiş ve iddianamedeki 11 maddenin 10’undan suçlu bulunan eski Sırp komutanın cezasını onamıştı.

Ratko Mladic kimdir?

“Bosna Kasabı” olarak nitelendirilen Sırp komutan Mladic emrindeki Sırp birliklerin, 11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’ya girmesinin ardından başlayan soykırımda, birkaç günde en az 8 bin 372 sivil Boşnak katledildi ve bedenleri farklı toplu mezarlara gömüldü.

Bölgedeki Sırp nüfusun büyük çoğunluğu, bugün dahi Srebrenitsa’da yaşananları “soykırım” olarak nitelendirmekten kaçınıyor.

Öte yandan Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007’de aldığı kararda, eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanıtlar doğrultusunda Srebrenitsa ve civarında yaşananları “soykırım” olarak nitelendirdi. https://timebalkan.com/hastaneye-kaldirilan-bosna-kasabi-ratko-mladicin-oglu-babamin-hayati-tehlikede/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir