Cts. Oca 18th, 2025

Bosna Hersek‘in en önemli Osmanlı anıtlarından biri olan Mostar Köprüsü’nün Hırvat birliklerinin yoğun topçu bombardımanı sonucu yıkıldığı 28. yılda bir anma töreni gerçekleştirildi.

Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında yaptırılan tarihi köprünün anma töreni 28 yıl önce bugün saat 10.16’da sirenlerin çalmasıyla, köprünün yıkılmasıyla başladı.

Törene katılanlar Mostar Köprüsü’nden geçerek zümrüt yeşili rengiyle ünlü Neretva Nehri’ne karanfillerini bıraktı. Bazı katılımcılar da sembolik olarak köprüden “sessiz bir atlama” yaptılar.

Mostari Atlama Kulübü Başkanı Lorens Listo, 9 Kasım’ın oldukça üzücü bir gün olduğunu belirterek, “Mostar o gün en büyük değerini kaybetti. Bu asla unutulmamalı. Köprü yeniden inşa edildiğinde, dünyanın en mutlu insanıydım” dedi.

Kültürleri birleştiren Mostar Köprüsü
Mimar Sinan’ın öğrencisi mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında yaptırılan Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca farklı kültür ve medeniyetleri bir araya getirmenin yanı sıra kentin adını da koymaktadır. Bosna Hersek‘in içerisinden geçen Neretva nehrinin üzerine yapılan köprü, dönemine göre oldukça yüksek bir teknolojiyle yapılmıştır. 1993 yılındaki savaşta Hırvatlar tarafından yıkılına dek 427 yıl boyunca Hersek’in önemli merkezlerinden biri olan köprü 2004 yılında bir Türk firması ve uluslararası kuruluşların desteğiyle aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır.

Şehrin Bosnalı ve Hırvat mahallelerini birbirine bağlayan tarihi köprü, cesur köprü atlayıcıları tarafından atlama platformu olarak da kullanılıyor. Bazı geleneklere göre de erkekler evlenmeden önce bu köprüden atlayarak kadınlara cesaretlerini ispatlıyorlar.

Bosna’daki savaş sırasında 8 Kasım 1993’te Hırvat birliklerinin yoğun topçu bombardımanına dayanamayan köprü, ertesi gün 9 Kasım saat 10:16’da yıkılıp suya batmıştı. Ayrıca yıkılmasının, Bosna Hersek‘in farklı etnik kökenleri birleştiren yapısına da gönderme olduğu düşünülüyor.

Türkiye’nin yanı sıra bazı ülke ve uluslararası kuruluşların desteğiyle yeniden inşa edilen Mostar Köprüsü 2004 yılında hizmete girdi.

Eski kenti Mostar ile Mostar Köprüsü, 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. https://balkangunlugu.com.tr/mostar-koprusunun-yikilisinin-28-yili/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir