24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla devlet okullarında Türkçe öğreten Bosna-Hersekli öğretmenler Saraybosna’da bir araya geldi.
Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen programa, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Orta Bosna Eğitim Bakan Yardımcısı Zoran Matosevic, Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, ülkenin farklı şehirlerden gelen Bosna Hersekli Türkçe öğretmenleri, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.
“Öğretmenler dil ve gönül köprüsü oluşturmaktadır.”
Programın açılışında konuşan Büyükelçi Haldun Koç, öğretmenlerin gelecek nesilleri büyük bir özveri ve katkı ile yetiştirip, geleceğe ışık tuttuklarını dile getirdi. Öğretmenlik mesleğinin kültür boyutuna dikkati çeken Haldun Koç, buradaki öğretmenlerin Türkiye ile Bosna Hersek arasında dil ve gönül köprüsünü oluşturduğunu kaydetti. Türkçeyi yabancı dil olarak tercih eden öğrencilerin sayısındaki artışın yanı sıra Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki işbirliği projelerinin öğretmenlerin katkılarıyla gerçekleştirildiğine vurgu yapan Büyükelçi Koç, eğitimin doğru ellerde olması ve doğru yönlendirilmesi gerektiğinin 15 Temmuz’da da görüldüğünün altını çizdi. Haldun Koç, Bosna Hersek’teki Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), IUS’a bağlı eğitim kurumları ve Maarif Vakfı’nın çalışmalarıyla Bosna Hersek içinde tehlike oluşturabilecek Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) uzantılarıyla mücadeleyi başarıyla sürdürdüklerini ifade ederek, “Okullarımızın burada olmasıyla bu mücadeleyi sizlerin de desteğiyle başarıyla sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.
“Öğretmenler, topluma yol gösteren birer önderdir.”
Eğitim Müşaviri Vasi Ete konuşmasında, gücünü sevgiden alan öğretmenliğin kutsallık ve saygınlığına vurgu yaparak öğretmenlerin toplumun bütün kesimlerine yol gösteren birer önder olduğunu dile getirdi. Vasi Ete, FETÖ’nün kanlı darbe girişiminin, aile, millet ve ümmet bağlarını kaybetmemiş, aklı hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmenin önemini bir kez daha gösterdiğini aktararak, “Milletinden ve devletinden başka bir odağa bağlılık göstermeyen hür nesiller yetiştirmek öğretmenin yegâne görevi olmalıdır” ifadelerini kullandı.
“10 öğretmenden 70 öğretmene”
Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yaman ise öğretmenliğin insanlık tarihinin en önemli ve ölümsüz mesleği olduğunun altını çizdi. “Tercihim Türkçe Projesi”nin 2011’de Bosna Hersek’teki okullarda yalnızca 10 öğretmen ile başladığını anımsatan Yaman, “Bugün 70 öğretmenle projeye devam ediyoruz. Yaklaşık 150 okulda 8 bin 200 öğrenci ile beraber bu proje artarak devam ediyor. 10 öğretmenden 70 öğretmene, bin öğrenciden 8 bin öğrenciye gelmemizde en büyük emeği olanlar buradaki Türkçe öğretmenlerimizdir.” ifadesini kullandı.
“Öğretmen olmak güzel ama Türkçe öğretmeni olmak daha güzel”
Zavidovici’deki Hajderovici okulunda Türkçe öğretmenliği yapan Arnisa Mesic Sogolj de gençlerle çalışmaktan büyük keyif aldığını belirterek, “Öğretmen olmak güzel ama Türkçe öğretmeni olmak daha güzel” dedi. Yedi yıldır öğretmenlik yapan Sogolj, ilk kez Bosna Hersek’teki öğretmenlerle öğretmenler gününü kutladığını belirtti ve başarılı bir öğretmen olma şartının çok çalışmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.
Dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Program kapsamında, Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve Yunus Emre Enstitüsünün ortaklaşa düzenlediği “Unutamadığım Öğretmenim” kompozisyon yarışması ve “Şehrimi Türkçe ile tanıtıyorum” video yarışmasında dereceye giren Türkçe öğrencilerine ödülleri de verildi.
Kaynak : http://saraybosna.yee.org.tr/tr/faaliyethaberleri/ogretmenler-gunu-saraybosna-da-kutlandi_20223