86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) partner ülke olan Rusya ve Türkiye arasında düzenlenen iş forumu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katılımıyla yapıldı. İş forumunda, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi hedefinin 100 milyar dolar olduğu vurgulandı.
86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) partner ülke olan Rusya ile Türkiye arasında iş forumu düzenlendi. “Türkiye-Rusya İş Forumu Ticari ve Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem” başlığında düzenlenen toplantıya; Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, İzmir milletvekilleri ve Türk iş adamları ile Rus iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Türkiye ve Rusya iş forumu boyunca ülkeler arasında üst düzeyde görüşmeler, istişareler ve anlaşmalar yapılacağı belirtildi.
“KAYBETTİĞİMİZ ZAMANI UNUTMAK İSTİYORUM”
Rusya ve Türkiye’nin nadir iki ülke olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “1+1’in 2 yapmadığı; 3, 5, 8, 10 yaptığı nadir ülkelerdendir. İki ülke olarak zaman kaybetmemek adına problemlerle, yasaklarla, engellemelerle kaybettiğimiz zamanı unutmak istiyorum. Yaşanan olaylar üzücüdür. Bu olaylarda her daim üzüntümüzü dile getirdik. İyi ilişkiler çok güzel ağaç yetiştirmek gibidir. O ilişleri yok etmek, o ağacı kesmek gibi birkaç dakikayı alır. Ortak menfaatlerimizi topladığımız sepet çok büyük ve son derece zengin bir gelecek vaat ediyor” dedi.
“İKİ ÖNEMLİ KAPI ÜLKESİ”
Türkiye ve Rusya’nın coğrafi öneminden bahseden Bakan Zeybekci, “İnanılmaz bir coğrafyayı temsil ediyoruz. Bu coğrafyanın iki önemli kapı ülkesinden bahsediyoruz. İpek Yolu’nun hemen hemen tamamının geçtiği coğrafyadan bahsediyoruz. 2016’da bizim başımızın başına gelenler, dünyanın en büyük, ekonomisi en iyi olan ülkenin başına gelse belini doğrultamazdı. İhracatta tarihimizim rekorlarını kıracak bir ülkeyiz. 15 yılda enerji üretim ve tüketimi 80 bin megavata çıktı. Bunu 10 yıl içerisinde 150 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz. Bu 200 milyar dolara yakın potansiyel demek. Ulaştırma teknolojilerinde 200 milyar dolar civarında yatırım yapacak, sağlık alanında tüm sistemini yeniden yenileyecek olan bir Türkiye. Bu kadar potansiyeli barındıran başka ülke yok” diye konuştu.
“HERHALDE KÖRFEZ’DE BALIK KALMAZ”
Türkiye ve Rusya’nın birbirine balık satmayı değil, beraber balık tutmayı düşünmesi gerektiğini ifade eden Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İkili görüşmelerimizde gediğimiz noktada gördüm ki 2015 Kasım’dan önceki iklime dönmeye çok yakınız. Asıl hedef iki ülke liderlerinin söylediği, 100 milyar dolarlık dış ticaret hacmi. Bu rakam gözümüze büyük gelmiyor. Çünkü potansiyelimiz çok fazla. Bugünkü ikili görüşmelerde herhalde Körfez’de balık kalmaz. Umarım tüm fırsatları yakalarsınız.”
“SINIRLARI AŞAN İLİŞKİLER”
İzmir Fuarı’nın partner ülkesi olan Rusya’nın geniş katılımla ve çok iş adamı ile İzmir’e gelmelerinin iki ülke ilişkilerine verdikleri önemin büyük göstergesi olduğunu vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, “Bu iki ülkenin işbirliğinin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de önemini artıracaktır. Türkiye ve Rusya ilişkileri sadece bölgesel ilişkilerle açıklanamaz. Bizlerin ilişkisi, komşu olmanın ötesinde sınırları aşan anlamlar taşımaktadır. Türkiye ve Rusya hem bölgesel hem de küresel açıdan birbirlerini etkileyen, yön veren, destekleyen ve anlayan iki ülkedir” ifadelerini kullandı.
“BAZEN SİYASİ KRİZLERİN YAŞANMASI DOĞALDIR”
Yeni bir dönemin temelleri, prensipleri ve ortaklıkları açısından iş forumunun son derece değerli olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Özlü, şöyle devam etti:
“Türkiye ve Rus işadamları bugün tanışıyor değiller. Tarımdan enerjiye; teknolojiden turizme; eğitimden sanayiye kadar geniş yelpazede uzun yıllara dayanan ilişkilerimiz var. Türkiye; bilimi ve teknolojiyi, sanayi üretiminin odağına koymak için sayısız proje, teşvik sistemi, destekler ve yasal düzenlenmelere imza attı. Bunları Rus dostlarımızın da yakından takip ettiğini biliyorum. 2016’da Türkiye ve Rusya arasındaki dış ticaret hacmi 17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 10 yılda 30 milyar dolar seyreden ticaret hacminin yeniden bu düzeye ulaşması bu forumda hedefimizdir. İki ülke arasındaki hedef aslında 100 milyar dolardır. 30 milyar doları ilk aşamada 50’ye, sonra 100 milyar dolara çıkarmak hedefimiz var. Bazen siyasi krizlerin yaşanması doğaldır ancak Türkiye ve Rusya birbirini anlayan, saygı duyan, ilişkilerini geliştirme niyeti olan iki dost ülkedir. Bu dostluğun ticaretle taçlandırılmasından daha doğal bir durum yoktur. Avrasya’nın iki güçlü devletinin ilişkileri olağanüstü değerdedir.”
Konuşmaların ardından Türk ve Rus temsilciler arasında işbirliği anlaşmaları imza törenleri düzenlendi.
Kaynak : sondakikaturk.com.tr