Haber: Eyüp Sedat RAMOĞLU- www.bosnaklar1.com
Boşnak Haber Sitemiz Olarak Uçan Adamı konu ele alıyoruz. ‘Kim bu adam?’ tanıyalım
Kendisi Genç Fotoğraf Sanatçısı Mahmut Gediz Kendisi Dünya’yı geziyor ve fotoğraf çekip paylaşıyor.Gittiği yerlerin fotoğraflarını çekerek bilgiler veriyor. Uçan Adam Bosna Hersek ziyaretinde sosyal medya hesaplarından fotoğraflar paylaşarak bilgiler verdi. Fotoğraf Sanatçısı Mahmut Gediz Bosna Hersek ziyaretindeki paylaşımlarına bakalım haydi hep birlikte şimdi o güzelliği fotoğraflar ile yaşayalım.
Bosna Hersek ormanlarında kayboldum ben. Bulmayın beni! Bırakın kayboluşlarımla başbaşa kalayım. pic.twitter.com/JyPq6yvGTj
— UÇAN ADAM (@mahmutgediz) November 13, 2017
Mostar şehrinin delik deşik olmuş binaları. Savaştan kalma bu binalara ibret olsun diye kimse dokunmuyor, içinde yaşayan da yok. pic.twitter.com/rgUtwmTYGK
— UÇAN ADAM (@mahmutgediz) November 13, 2017
Burası Bosna Hersek'in Prusac kasabasında günümüzden yaklaşık 500 yıl önce yaşamış Ayvaz Dede'nin erbain çıkardığı orman. #UçanAdam pic.twitter.com/IOPwBf8czj
— UÇAN ADAM (@mahmutgediz) November 6, 2017
İnstagram Paylaşımları
■UÇANADAM/VİŞEGRAD■ Bosna-Hersek’in Vişegrad şehrinde muhteşem bir Osmanlı mirası köprü burası. Mimar Sinan’ın Sokullu Mehmet Paşa için 1570 yılında yaptığı efsane tarihi eser. Bu harika eser 2007 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmış. Yemyeşil ormanların içinden süzülüp gelen nehrin üstüne inci taneleri gibi dizilmiş. Köprünün ortasında tam olarak uçtuğum yerde Osmanlı köprü geleneği olan mihrab yer alıyor. Kıbleyi gösteren bu mihraplar pek çok köprüde mevcut. Bol bol dron ile havadan çekim yaptim burada. E dedim bir de uçanadam uçmazsa olmaz… ?
Yine Bosna’nın gür ormanlarında gezinirken ya da kaybolurken… ? Fotoğrafta herhangi bir blur efekti yok, dogal tabi natural oldugu gibi. Kamerayı hızla etrafımda savurunca böyle birşey çıktı. Sadece saturasyon var.
Burası Bosna Hersek’in Prusac kasabasında günümüzden yaklaşık 500 yıl önce yaşamış Ayvaz Dede’nin erbain çıkardığı orman. Medyadan Ayvaz Dede Şenliklerini duymuşsunuzdur. O şenlik her yıl bu ormanda gerçekleştiriliyor.
■SAVAŞIN ŞAHİDİ BİNALAR■ Bosna seyahatimde en çok dikkatimi çeken detaylardan biri savaş mağduru binalardı. Bu fotoğraftaki bina Mostar şehrinde YEE binasının karşı çaprazındaki bina. Üzeri mermilerle patlamalarla delik deşik olmuş. 90’lı yıllarda yaşanan savaşta kurşun ve top mermisi isabet eden binalara birer ibret vesikası olsun diye dokunmuyorlar. Dokunmadıkları gibi yaşamaya müsait olsa bile içinde yaşamıyorlar. Bir şehirden bir şehire giderken yol üstündeki binalara kurşun isabet etmişse öylece bırakıyorlar. İlk gördüğümde bende soğuk ürpertici bir etki bırakmıştı. Gelecek nesillere birer ders niteliğinde bu uygulamayı takdirle karşıladım.
UÇANADAM NEDİR KİMDİR?
Sıkça sorulan sorulardan biri neden #Uçanadam mahlasını kullanıyorsun? İşin aslında benim seçtiğim bir rumuz değildi. Geçmişten bugüne takipçilerimin taktığı bir isimdi. Fakat tam yerine rast geldi manzara koyduk. ”Uçanadam” sadece hoplayıp zıplayan haşere bir çocuk olmaktan öte heyecan ve hayat enerjisi üzerine kurulu felsefesi olan bir mahlastır. Afrika’sından Pakistan’ına gittiğim her ülkeye her köye Uçanadam’ın heyecanını enerjisini umudunu götürme gayretindeyim. Bu konuda Bill Marriott’un şu sözü hep aklımdadır; ”Eğer heyecan üretemezseniz pek fazla şey üretemezsiniz.”
Çocukken babaannemin bahçesindeki patlıcan biberlerin arasına çamurdan köprü yapar altından su akıtır, üstünden karıncaları geçirir o ufacık bahçeye kocaman bir şehir inşa ederdim. Hala sakladığım tahtadan yapılma battal gazi kılıcımla dikenlerin kafasını keser ”Kahrol düşman al sana bombe” diyerek kilerdeki patatesleri atardım.
Bazen saatlerce sırtüstü yatar bulutlara anlam yükler onların şekilden şekile girişinde alemdeki muazzam gücün esamesini hissederdim. Zaman çok hızlı geçti-geçiyor. O yüzden durup durup şikayetlenmek yerine yaşadığım her anın tadını çıkarmaya tabiri caizse olayın dibine vurmaya çalışıyorum. Afrika’dan Orta Asya’ya gittiğim gezdiğim ülkelerde gördüğüm hayat hikayelerinden çıkardığım en güzel ders ”Carpe Diem” dir. Uçanadam markasıyla Üniversiteler’de belediyelerde ve hatta köy okullarında muhtelif seminerler veriyorum. Seminerlerimi dünyanın farklı iklimlerinde kendi şahit olduğum ve kaydettiğim farklı hayat hikayeleriyle süsleyerek klişelerin dışında farkındalık oluşturacak sunumlar ortaya koymaya çalışıyorum.
İŞLER GÜÇLER
Üniversite’nin ilk yıllarından itibaren reklam ve iletişim sektörünün içindeyim. (2006)
Henüz üniversiteyi bitirmeden bir çok farklı ajans ve kurumda çalıştım. Muhtelif projelerin kurucu ekiplerinde yer aldım.
Süreç içerisinde sektörde bir çok farklı deneyimim oldu. Yaklaşık 1o yıldır fotoğrafçılık yapıyorum. Son 5 yıldır video içerikler üretiyorum.
*Fotoğraf*
Etiyopya, Kazakistan, Pakistan, Güney Afrika, Kırgızistan, Moğolistan, Kamboçya, Kore, Türkistan gibi ülke ve bölgeler çeşitli fotoğraf projeleri gerçekleştirdim.
İstanbul, Londra ve Manisa’da 3 farklı kişisel fotoğraf sergisi açtım.
Ulusal ve uluslararası yarışmalarda çeşitli ödüller aldım.
Şu anda bir çok marka ve kuruma fotoğraf hizmeti veriyorum.
Ürün, model, katalog, tanıtım, 360-sanaltur ve havadan görüntüleme hizmetleri sunuyorum.
Ayrıca;
.tr Dergisi Fotoğrafçısı (Yunus Emre Enstitüsü)
Çerçeve Dergisi Fotoğrafçısı (Müsiad)
Vefa Biz Dergisi Fotoğrafçısı (Vefa Holding)
İpekyolu Asya Derneği Fotoğrafçısı
*Video*
Tanıtım-reklam filmi, 360-VR video, Havadan çekimler, viral projeler, dijital platformlar için video contentler üretiyorum.
Ayrıca: Kişisel olarak seyahat, vlog, deneysel video içeriklerimi Uçanadam adı altında şu kanallarda yayınlıyorum
İnstagram
Youtube
Facebook
*Yazınsal*
İnsan ve Hayat Dergisi, Çerçeve Dergisi, Gezimanya gibi mecralarda yazmaya devam ediyorum.
Seyahatlerimi ”Her fotoğrafın bir hikayesi var” isimli kitaba dönüştürme projem devam ediyor.
Uçan Adamı Sosyal Medyalar’da Takip Edebilirsiniz :
Twitter Uçan Adam : twitter.com/mahmutgediz
Facebook Uçan Adam : facebook.com/ucanadam
İnstagram Uçan Adam : instagram.com/mahmutgediz