Cts. Oca 18th, 2025

Bosna Hersek ve Rusya Arasındaki Diplomatik Krizden Sonra Gözler Gazprom’da

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un olaylı Bosna Hersek ziyaretinden sonra gözler, Rus enerji şirketi Gazprom’a çevrildi.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı üyelerinin, Bosna Hersek’te devletin bayrağı ve armasına saygısızlık etmekle itham ettikleri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeyi boykot etmeleri, Balkanlar’daki nüfuzunu genişletme çabasında olan Rusya açısından küçük düşürücü bir gelişme olarak yorumlandı. Bosna Hersek’in küçük ama onurlu bir devlet olduğunu vurgulayan Boşnak ve Hırvat liderler Lavrov ile görüşmeyi reddettikten sonra Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, sadece Devlet Başkanlığı’nın Sırp üyesi tarafından ağırlandı.

Hafta başında Rusya ile yaşanan diplomatik krizin ardından Bosna Hersek’te gözler, Moskova’dan gelebilecek bir yaptırım endişesiyle Rus enerji devi Gazprom’a çevrildi. Ülkenin yüksek tirajlı gazetesi Dnevni Avaz, dün yayınladığı bir haberle Gazprom’un Bosna Hersek’e gaz sevkiyatını yarı yarıya azaltma kararı aldığını duyurdu. Haberin ardından bugün CNN’in Balkanlar’daki iştirakı N1 televizyonu, Bosna Hersek merkezli BH Gas firması Genel Müdürü Yasmin Salkiç’in haberi yalanladığını bildirdi. Salkiç, Bosna Hersek kamuoyunda paniğe neden olan haberin Gazprom tarafından yapılan “teknik bir hata” nedeniyle ortaya çıktığını söyledi. Bosna Hersek’in kış için yetecek gaz rezervine sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Salkiç, “Ruslarla iş yaparken siyaset her zaman işin içindedir. Bu durum da bize Rusya’nın nüfuzunun manasını göstermiş oldu” diye konuştu.

Gazprom’un Bosna Hersek’e sevkiyatı yarı yarıya azalttığı haberlerinden sonra derhal Gazprom yetkilileriyle irtibat kurduklarını söyleyen Salkiç, paniğe neden olan bilginin teknik bir hatadan kaynaklandığını, basın tarafından yayınlanan belgelerin nasıl olup da sızdığının ise “bir muamma” olduğunu söyledi.

Bosna Hersek, 2014’te Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı siyasi kriz sonrasında, alternatif kaynağı olmayan birçok Avrupa ülkesi ile birlikte doğalgaz krizi yaşamıştı. Yugoslavya döneminden bu yana Rusya’dan tedarik edilen gazın kullanıldığı ülke, 2019 yılında Rusya’dan toplam 178,3 Milyon metreküp gaz ithal etmişti.

Batı, birçok Avrupa ülkesi için yegane doğalgaz tedarikçisi olan Gazprom’u Rusya’nın nüfuzunu yaymak için kullandığı jeopolitik bir enstrüman olarak görüyor.

Zambak.ba

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir