Çar. Eyl 18th, 2024

Turpun Bilinmeyen Mucizevi Faydaları

‘Turp gibi olmak’ deyimi boşuna değil; çünkü güçlü bir antioksidan olan turpun sağlığa pek çok faydası bulunuyor ve tam anlamıyla ‘sağlığı’ temsil ediyor.

 

Turpun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Besin Lifi: Turp sağlıklı bir sindirim ve boşaltım sistemi için son derece önemli besin lifi bakımından oldukça zengin bir sebze. Yarım kase dilimlenmiş turp ortalama 1 gram besin lifi içerir. Belki bu oran size çok fazla gelmedi ancak uzmanların günlük olarak tüketilmesini önerdiği besin lifi miktarının %4’üne denk geliyor. Besin lifi sadece sindirim için değil aynı zamanda diyabet riskini azaltmak, kalp hastalıklarından korunmak, kolon kanseri riskini düşürmek içinde oldukça önemli bir gıda bileşeni.

Folik Asit: Folik asit (folat, folisin veya B9 vitamini olarak bilinir) özellikle hamilelik döneminde ön plana çıkan bir B kompleks vitaminidir. Suda çözünen vitaminler arasında yer alan folik asit hamilelik döneminde düşük riskini azaltmaktan doğum kusuru riskini en aza indirmeye kadar çeşitli sağlık sorunlarından korunmak için önerilen vitaminler arasındadır.

Folik asit üzerine yapılan çalışmalar bu vitaminin kolon kanserinden korunma, meme kanserini önleme, vitiligo tedavisi, diş eti sorunları, pankreas kanseri, gözde görülen sarı nokta hastalığını önleme gibi pek çok faydası olduğunu ortaya koyuyor. Folik asit aynı zamanda kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek anemiye karşı koruma sağlayan vitaminlerden biri.

Fosfor: 100 gram turpta 20 mg fosfor bulunur ve bu miktar günlük fosfor ihtiyacının %2-4’ünü (farklı kaynaklarda günlük fosfor ihtiyacı 700-1000 mg arasında değişiyor) karşılar. Turp kabak çekirdeği, somon balığı, istiridye, dana eti, süt ve yoğurt gibi fosfor bakımından en zengin gıdalar listesinde ilk 10’da değil ancak sağlıklı bir fosfor kaynağı olarak beslenmenize ekleyebileceğiniz bir sebze. Fosfor minerali kemik ve diş sağlığını koruması, vücudun enerji üretimine katkıda bulunması, vücudun B vitaminlerini emmesine yardımcı olması açısından önemli.

Fosfor eksikliğinde ilk görülen belirti ise halsizliktir. Tabi fosfor tüketiminde dikkatli olunmalı çünkü fosforun fazlası kalsiyumun vücut tarafından emilmesini ve kullanılmasını olumsuz yönde etkiliyor. 19 yaş üzeri yetişkinler için önerilen günlük fosfor miktarı 700-1000 mg arası. Bebekler, çocuklar ve hamilelik dönemi için önerilen fosfor miktarı hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

C Vitamini: Akut eksikliğinde eklem ağrısı, yaraların geç iyileşmesi, depresyon, diş eti kanaması, diş kaybı, cilt sorunları, saçın zayıflaması ve daha pek çok sağlık sorunu görülen C vitamini çeşitli kanser türlerinden korunmak için, kanser tedavisinde, kalp hastalıklarına karşı, soğuk algınlığı tedavisinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önerilen vitaminler arasında ilk sırada geliyor. 1 adet orta boy turp günlük C vitamini ihtiyacının %2’sini karşılıyor. Turp ve C vitamini bakımından zengin kırmızı ve yeşilbiber, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çilek, portakal, greyfurt, domates ve bezelye gibi meyve ve sebzeleri daha sık tüketerek genel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Solunum Yolu: Astım, bronşit, solunum yolu enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu, soğuk algınlığı, alerjiler ve diğer nedenlerden dolayı tıkanan solunum yollarını rahatlatmak için turp yiyebilirsiniz. Turpu bu amaçla kullanmak istiyorsanız önerilen şöyle bir tarif var; 2 adet orta boy turpu 1 limonun suyu, 2 tatlı kaşığı balla birlikte blenderde iyice karıştırın ve bu karışımdan her sabah 1 çay kaşığı yiyin.

Böbrek Sağlığı: Kırmızı turp oldukça etkili bir idrar söktürücüdür. Turp suyu tuvalete çıkmayı artırırken toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırarak böbrekleri temizler, böbrek ve idrar yolunda görülen enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.

Sindirim: Turpta bulunan bazı bileşenler yağ ve proteinin sindiriminde kullanılan safra sıvısının artmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur. Bağırsak hareketi sağlayan turp özellikle kabızlık tedavisi için önerilen besinler arasında yer almaktadır.

Kilo Verme: Ortalama 9 gram olan bir adet büyük kırmızı turp sadece 1 kalori içerir. Bu kadar az kalorili bir sebze diyetinize katkıda bulunabilir. Besin lifi bakımından da zengin olan turpu öğün aralarında mideniz kazındığında atıştırmalık olarak yiyebilir veya salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Bu sayede daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

Turpun Diğer Faydaları: Nefesi tazeler, ağız kokusunu önler, kan dolaşımını hızlandırır, kabızlığa iyi gelir, sivrisinek ısırığına sürüldüğünde kaşıntıyı ve şişliği alır, ateş düşürücüdür, kan dolaşımını artırır, güçlü bir antioksidandır, ciltte görülen yaşlanmanın etkilerini geciktirir, bağışıklık sistemini güçlendirir, oksidatif stresi azaltarak kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Turpun Besin Değeri

100 gram çiğ, kırmızı turp

16 kalori
2 gr besin lifi
0.7 gr protein
7 IU A vitamini
14.8 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %25’i)
1.3 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
0.3 mg niasin (günlük ihtiyacın %1’i)
0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
25 mcg folat (günlük ihtiyacın %6’sı)
25 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
0.3 mg demir (günlük ihtiyacın %2’si)
10 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %2’si)
20 mg fosfor (günlük ihtiyacın %2’si)
233 mg potasyum (günlük ihtiyacın %7’si)
39 mg sodyum (günlük ihtiyacın %2’si)
0.3 mg çinko (günlük ihtiyacın %2’si)
0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın %3’ü)
0.6 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %1’i)
31 mg omega 3 yağ asitleri
17 mg omega 6 yağ asitleri
1.9 gr şeker içerir.
Bu rakamlar 4 yaş üzeri için önerilen 2000 kalorilik referans diyetine göre oluşturulmuştur. Günlük alınması gereken vitamin ve mineral miktarları kişinin cinsiyeti, sağlık koşulları ve yaşına göre değişebilir.

 

Kaynak : http://www.sehirmagazincisi.com/turpun-bilinmeyen-mucizevi-faydalari/6395/

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir